+36 30 419 93 97
info@eskuvoihiba.hu

Esküvői ötletek

 • 1. Kezdjétek időben az esküvő szervezését.

  Ha biztosra akartok menni szolgáltatók és helyszín tekintetében, akkor 1 évvel a tervezett dátum előtt célszerű elkezdeni a szervezést. Legelőször írjátok össze, ha csak vázlatosan is, milyen esküvőt szeretnének,hány fő meghívottal milyen szolgáltatókkal (dekoráció, torta, meghívó, helyszín, DJ, ceremóniamester/vőfély, fotós, videós, galamb/pillangó röptetés stb) és mennyi a rá szánt összeg. Ezután indul a szervezés és keresés. Ha az amerikai stílusú esküvőt követitek, akkor fogadhattok esküvőszervezőt, aki nagy segítséget tud nyújtani a helyszínek és szolgáltatók terén. Általában ők külön szervezői dijjért dolgoznak. Cserébe sokkal kevesebb időtök/munkátok megy a szervezésre. Ha ezt a tevékenységet Ti vállaljátok, akkor lehet keresgetni és érdeklődni szolgáltatóknál, lehet árajánlatot, személyes találkozót, bemutatót kérni. Fontos, hogy a helyszínt és a szolgáltatókat, időben lefoglaljátok, hogy biztosan a Tiétek legyen az adott napra. Sokan fél évre - 1 évre előre le vannak kötve, ezért fontos ez.

 • 2. Válasszátok ki a Nektek tetsző anyakönyvezetőt, papot, ceremóniamestert/vőfélyt.

  A felsorolt szereplőknek, nagy befolyása van az egész esküvőre és annak hangulatára. Pl.: Sokan nem tudják, de választhattok másik anyakönyvvezetőt, nem kell beérnetek a területileg illetékessel,ha nem érzitek kellemesen, barátságosnak a vele eltöltött konzultációs időt. Sajnos vannak akik a szertartást csak ledarálják, érzelem és áhitat nélkül. Csak, hogy arról már ne is beszéljünk, hogy van rövid és normál hosszúságú szertartás szöveg, az anyakönyvvezetők tarsolyában.

 • 3. Mindkét fél legyen aktív a szervezésben.

  Ne csak a menyasszonynak járó feladat legyen ez. Mindkettőtöknek legyen rálátása mindenre. Hogy ne mutogathassunk a másikra, hogy: "- Te intézted ..." Fontos, hogy egyeztessetek, ha együtt, de épp külön intéztetek valamit.

 • 4. Ne idegeskedjetek az esküvő miatt! Fenn áll a lehetősége annak, hogy lehetnek komplikációk.

  Persze törekedni kell rá, hogy semmilyen hiba nem történjen, de nem szabad rástresszelni és bevonzani a problémát. Célszerű profi szolgáltatókat választani, ezzel már óriási lépést tettünk a problémamentes lagzi felé. Tudom, hogy a Ti esküvőtökről van szó, életetek egyik legfontosabb napjáról, de fogadjuk el ezt a tényt, hogy nem minden mehet simán. Pl.: Ha szabadtéri esküvők terveztek, kell csinálni egy 'B' tervet is, ha rossz lenne az idő (esne az eső), legyen hol megtartani az esküvőt, ceremóniát.

 • 5. Készítsetek programtervet.

  Ez lesz az esküvőtök forgatókönyve. Amiben az egész napnak benne kell, hogy legyen, vázlatosan, esetleg órára, percre lebontva, hogy ki, mikor, hova megy, mit csinál. Pl: Szertartás helyszíne, időpontja, egyes szolgáltatók mikor érkeznek a helyszínre, mikor lesz szülő köszöntő, hány órától vacsora, mikor kezdődik a vetítés, mikor jön a torta, menyasszonytánc, stb. Fontos, hogy mindennek legyen egy felelőse, hogy mindenki lássa, hogy kinek mi a feladata. A szolgáltatókra is gondolva legyen benne a pár neve, elérhetősége, a ceremónia és a lagzi címe, torta, ruha, dekoráció beszerzési helye, telefonszámmal a DJ ,fotós ,videós,étterem manager, anyakönyvvezető, pap telefonszáma. A programtervet nem szabad kiadni a vendégseregnek, csak a szolgáltatóknak, de nekik ki kell.

 • 6. Lehetőleg profi, megbízható szolgáltatókat válasszatok.

  Az esküvői piac óriási minden téren. Elsőre nyilván adott weboldalakat néz át az ember, abból szűri le a referenciákat, illetve a szolgáltató milyenségét. Egy weboldal nem feltétlen tükrözi a szolgáltatás minőségét. Egy hozzáértő profi weboldalt rakhat össze, de lehet, hogy a terepen nem tud olyan jól teljesíteni, mint ahogy azt a weblapja alapján elvártuk tőle. Célszerű fényképeket, videókat nézegetni. Kérjetek személyes találkozót, akár többször is a szolgáltatóktól, egy személyes bemutatkozás önmagában sokat elárul az emberről. Pl.: Sajnos a mai világban a laptopnak és a midi file-oknak köszönhetően sokan lehetnek önjelölt "zenészek", "DJ"-k. A zene az egyik kulcsfontosságú kérdés a lagzin. Nem érdemes az ismerősre, haverre bízni, hiába van a laptopján sok zene. Nincs kellő rutinja, nincsenek meg az igazán bulizós zenék, nem tud BULIT csinálni, gyakran abba a hiába esik, hogy magának elzenélget. Ha nem hivatásosra bíznánk zenét, akkor könnyen lehet, hogy fanyalgóan korán elmennek a lagziból, mert nem érzik jól magukat a vendégek. Nos nyilván nem ilyen esküvői pary-t akarunk. Hanem, hogy mindenki vidáman és boldogan menjen haza reggel a buliról, hogy elmondhassa mekkorát bulizott a lagzitokon. Nem is beszélve a technikai felszereltségről. Egy hivatásos esküvő DJ-nek professzionális felszerelése van. Hangtechnika, fénytechnika, DJ pult (NEM LAPTOP), kábelek, stb. Alaposan és mindent áttekintve, megbeszélve foglaljátok le a helyszínt. Kényelmesen el fognak férni a meghívott vendégek? Több száz négyzetméteres helyszínt ne foglalj le 30-40 embernek, mert "elvesznek" benne és nagyok lesznek a kihasználatlan terek benne, adott esetben ez is hatással tud lenni a bulira. Ugyanakkor 100-120 főre ne kis kapacitású terembe, helyszínbe gondolkodjunk. Lényeg, hogy az asztalok se legyenek zsúfoltan, a vendégek és a pincérek is kényelmesek közlekedni tudjanak. Tánctér valamint a DJ helye. Sok helyen van kialakítva külön rész erre, színpaddal. Gondolni kell a zeneszolgáltatóra is, hogy ő is kényelmesen elférjen a berendezéseivel, hangfalak, fények, DJ pult stb. Továbbá ezeknek a technikai kellékeknek áram kell, kérdezzünk rá, hogy a helyszín fel van e készülve ekkora és ilyen jellegű terhelésre, valószínűleg igen, de nem árt rákérdezni. Valamint nézzük meg a vizesblokkot, az sokat elárul a helyszínről és gazdájáról.

 • 7. Ne úgy álljatok az esküvőtök napja előtt, hogy "-Nah gyerünk legyünk túl rajta".

  Ne felejtsetek el reprezentálni, igaz protokolláris eseményeket is tartalmaz egy esküvői nap, de ezeket az elemeket, meghitten, áhitattal célszerű végigvinni. Nem kell rohanni, nem kell sürgetni senkit. A szertartásnál lévő bevonulásnál szépen, lassú, nyugodt tempóban ajánlatos lépkedni, araszolni. Nektek is ki kell venni a részetek a táncból Akár a vacsora után egy keringővel vagy vicces tánccal meg lehet lepni a násznépet és el lehet indítani a BULIT. Vacsora előtt ajánlatos megköszönni a vendégeknek, hogy eljöttek és megtiszteltek benneteket. Nemes gesztus, ennek mindig örülnek. Biztos akadnak barátnők, ismerősök akik tanácsokkal látnak el a nagy nappal kapcsolatban, ne végy mindent készpénznek. Azt tedd és úgy, ahogy az Neked/Nektek a legjobb, úgy ahogy Ti jól érzitek magatok, ami még nektek belefér azt vállaljátok be.

 • 8. Lehetőleg ne rúgjunk be az esküvőn.

  Alapból ez inkább a vőlegényekre, illetve akkor már ifjú férjekre jellemző. Ismerjük a mértéket, rendben van, hogy buli és a Ti bulitok, épp ezért kell méltóságotokat megőrizni a rokonok, barátok, meghívottak előtt. Gondolom, senki nem akar úgy "tetszelegni", hogy a buli végeztével amikor mennek el a vendégek, nem vagyunk kommunikatív állapotban vagy épp úgy kell felmosni a padlóról minket.

 • 9. Egy igazán bulizós esküvői party eszköze az Esküvői DJ!

  Az Esküvői DJ az aki megtudja táncoltatni a dédit, a nagyit, a szüleiteket, benneteket, és az unokákat is. Az esküvő DJ-k nagy része széles zenei palettán mozog. Akár az 1960-as évekből is tud dalokat játszani. Sztenderd módon az esküvői bulikon a 70-es, 80-as, 90-es és 2000-res évek magyar és nemzetközi slágerei szoktak forogni, a mai rádiós, slágeres kedvencek mellett. Az esküvő DJ-nek küldhettek zenei listát, hogy mik a kedvenc dalaitok, vagy melyek azok a számok, amiknek mindenképp forogniuk kell, mert például közös emlékeitek fűződnek hozzá, vagy mert szimplán a kedvencetek 2-3 előadó. Meglephetitek a meghívottakat vicces tánccal, ez külföldön nagy divat, vagy egy hagyományosabbnak mondható keringővel. Az ilyen jellegű táncokkal remekül el lehet indítani a bulit, ilyenkor sokan csatlakoznak is a násznépből. Esküvőre DJ, mégpedig azért mert az Esküvői DJ nem tart pihenőt, egyhuzamban képes 6-8-10 órákat zenélni, szórakoztatni. Tőle a dalok eredetiben szólnak. 50-60 évet átölelő zenei paletta szinte kimeríthetetlen, nála megtalálja a nagymama is a kedvenceit és a fiatalság is. Komplett hang és fénytechnikával dolgozik, tehát neki külön semmit nem kell a helyszínen biztosítani, mert hoz mindent magával. A fénytechnika kiemelten fontos, mert a legsötétebb helyből is vidám, színes party helyszínt varázsol. Nem is beszélve arról, hogy divatos és dekoratív. Hamarabb kap kedvet az ember táncolni-bulizni, ha egy színes vidám táncparkettet lát, mint egy sötét, vagy félig sötét helyen ahol 1 féle világítás van, az alapvilágítás. Nem utolsó sorban az esküvő DJ lényegesen olcsóbb mint egy 3-4-5 tagú zenekar. Ennél fogva 1 zenei szolgáltatót kell csak vendégül látnunk. Ha hivatásos Esküvő DJ-t kértek fel, ő biztosan nem fog alkoholt inni.

 • 10. Ha szertartás kihelyezett helyszínen, terepen van, gondoljatok arra, hogy az összes meghívott és majdan helyet foglaló vendég hallja is miként összeadnak bennetek még az utolsó sorban is. Ilyenkor célszerű szertartást hangosítást igénybe venni.

  A szertartás hangosítást gyakorlatban az esküvői DJ-tek csinálja, vezeték nélküli (URH-s) mikrofonnal, hangfallal, keverőpulttal, CD lejátszóval. Szertartás alá, lágy finom instrumentális zene dukál. Célszerű ezeket a zenéket (bevonuláshoz, szertartáshoz, gyűrűhúzáshoz, aláíráshoz, gratulációhoz, pezsgőzéshez való zene) magatoknak kiválasztani. De biztosan tud az Esküvői DJ is tanácsot adni ebben, ha épp nincs ötletetek. Kiemelten fontos, szabadtéri szertartás esetén, mindig legyen a tarsolyban egy másik helyszín, lehetőleg a közelben, ha rosszra fordulna az idő akkor ott lehessen megtartani a szertartást.